A CFD bemutatása

A különbözeti ügyletek („CFD-k”) azzal a céllal jöttek létre, hogy ügyfeleink a részvények, indexek, ETF-ek, deviza és árucikkek tulajdonjogának minden előnyét élvezhessék anélkül, hogy a mögöttes eszközöket ténylegesen birtokolniuk kellene. Ügyfeleink a jegyzett árfolyamon vásárolhatnak CFD kontraktust. Ennek az árfolyamnak és a pozíció záróárfolyamának különbözetét a pozíció zárásakor tőkében fizeti meg, ebből származik a „különbözeti ügylet”, azaz „CFD” elnevezés.

Ne feledje, hogy a CFD-kkel kereskedő ügyfelek elveszíthetik teljes tőkéjüket. Legyen tisztában a fennálló kockázatokkal.

A CFD esetében ügyfelünk vehetnek (vételi („long”) pozíciót nyithatnak), melyet később eladással zárhatnak le. Ügyfeleink választhatják azt is, hogy először eladnak (shortolnak), majd később vétellel zárják pozíciójukat. Ennek megfelelően a magasabb/alacsonyabb árfolyamon történő eladás nyereséget/veszteséget eredményez.

Az elmúlt évek során a CFD nagyon népszerű lett, és véleményünk szerint egyre inkább ez lesz a pénzpiacokon történő kereskedés előnyben részesített formája.

A CFD a következőképpen működik: 1000 db Microsoft részvény bróker segítségével történő megvásárlása helyett ügyfelünk a Plus500 Kereskedési platformon vesz 1000 db Microsoft CFD-t. A Microsoft árfolyamának 5 dolláros emelkedése 5000 dollár nyereséget jelent az ügyfél számára, ugyanúgy, mintha a tőzsdén forgó tényleges részvényt vásárolta volna meg.

A Plus500 nem számít fel jutalékot, fedezeti letétre vonatkozó követelményeink pedig nagyon kedvezőek. További előnyt jelent még, hogy nem kell megfizetni a tőzsdei díjakat és a tőkeilletéket. A mögöttes tőzsdei részvények kereskedésével járó, hatékonyságot csökkentő számos tényező kiküszöbölhető. A részvények fizikai átadásával járó költségek és késedelmek, bejegyeztetésük és a brókercég letéti díjai mind elkerülhetőek. A CFD másik nagy előnye az, hogy ügyfeleink fedezeti letét megfizetése mellett tőkeáttétellel kereskedhetnek vele. A CFD-szolgáltatás segítségével ügyfeleink részvény-, index- és árucikk-portfolióval kereskedhetnek, és mégsem kell nagy tőkeösszegeket lekötniük. A fenti példánál maradva, az 50.000 dollár értékű részvénycsomagot CFD-portfolió formájában megvásárló ügyféltől csak 1000 dollár összegű kezdeti fedezeti letétet kérünk.

Az osztalék, és minden egyéb pénzbeli jogosultság közvetlenül a CFD-tulajdonos számláján kerül elszámolásra. Ugyanakkor, a tényleges részvényhányad tulajdonosát megillető szavazati jog nem áll az azonos méretű CFD-portfolió tulajdonosának rendelkezésére.

Részletes Megbízás-végrehajtási irányelveink ide kattintva érhetők el.